Om Skaftö

Skaftö är belägen vid Gullmarens mynning mitt emot Lysekil. Skaftö har en enastående natur med stora fritidsområden, en lugn och trevlig miljö med underbara bad, cykelleder, 18-håls golfbana, restauranger av yppersta klass mm.

Skaftö är numera känd som ”Saltön” tack vare TV-serien Saltön (skriven av Viveca Lärn och regisserad av Carin Mannheimer). Inledningsvinjetten är inloppen till Grundsunds- och Fiskebäckskils hamnar. Restaurang ”Lilla Hunden”, pensionatet, Blomgrens affär mm finns även i verkligheten men heter då något annat.

Fiskebäckskil är det mest kända samhället. Under 1500-talets rika sillperiod grundades här ett fiskeläge som så småningom utvecklades till ett av Bohusläns förnämsta skepparsamhällen. Då fraktfarten mattades av i slutet av 1800-talet blev Fiskebäckskil en populär badort och är idag ett pittoreskt sommarparadis.

Grundsund som är huvudorten, ligger längst ut mot västerhavet. Här klättrar stugor och hus från strandkanten och upp i bergen. Grundsunds historia är framförallt fiskets historia och var länge ett betydande fiskeläge och skepparsamhälle. Sillperioden på 1700-talet bidrog till samhällets utveckling. Under första världskriget grävdes en kanal som delar samhället i två delar, östra och västra sidan.

Rågårdsvik är ett idylliskt samhälle som ligger skyddat av de branta bergen på östra sidan av Skaftö och mycket naturskönt beläget vid Ellösfjorden. Rågårdsvik omnämndes första gången under 1500-talet och enligt källor har här legat en tullstation. Husen präglas av byggnadsstilen runt 1810-1900-talet med mycket snickarglädje.

Stockevik ligger mellan Fiskebäckskil och Grundsund. Samhället ligger i en dalgång, där havet och småbruket varit sysselsättningen genom århundraden. Nya gång- och cykelvägar har ökat tillgängligheten.

Bokenäset ligger mitt i Bohuslän och här finns hav och land som Evert Taube så vackert beskriver sin visa ”Inbjudan till Bohuslän”. Kulturlandskapet med fornminnen från långt flydda tider och en omväxlande natur med både barrskogsdoft och mörkgröna bokskogar. Bokenäs gamla kyrka är en av de bäst bevarade medeltidskyrkorna i Bohuslän. Från Dragsmark går färjan ut till Flatön. Här spelas de välkända Taubespelen på Ängön en helg under sommarsäsongen.

Läs mer om Skaftö och Lysekil på:

Service

Turistinformation finns på Skaftö Golfklubb.

Bensin och diesel finns på bensinstationen i Fiskebäckskil samt vid marinorna i Grundsund och Fiskebäckskil.

Postservice finns på ICA i Grundsund och Tempo i Fiskebäckskil.

Servicebutik finns vid bensinstationen i Fiskebäckskil.

ICA i Grundsund är ombud åt Systembolaget.

Akut sjukvård finns på Lysekils sjukhus.
Jourcentralen, JC, 0523-180 80 och på Uddevalla lasarett 0522-920 00.

Apoteksfilial är både ICA i Grundsund och Tempo i Fiskebäckskil.

Bankomat saknas på ön.

Taxi Bertil Allansson. Telefon: 0523-230 72
Båttaxi – Dygnet runt. Telefon: 0704-41 09 41