Sevärdheter

Fiskebäckskil

Fiskebäckskil är ett typiskt skepparsamhälle som hade sin storhetstid under andra halvan av 1800-talet. Skepparhusen längs kullerstensgatorna är alltjämt ståtliga och idyllen räknas i dag som en av Bohusläns äldsta
och mest välskötta. Vid badplatsen ligger Carl Wilhelmssons ateljé.

Grundsund

Grundsund är huvudorten, ligger längst ut mot västerhavet. Här klättrar stugor och hus från strandkanten och upp i bergen. Grundsunds historia är framförallt fiskets historia och var länge ett betydande fiskeläge och skepparsamhälle. Sillperioden på 1700-talet bidrog till samhällets utveckling. Under första världskriget grävdes en kanal som delar samhället i två delar, östra och västra sidan.

Islandsberg

Längst ut i väster på Skaftö ligger Islandbergs fyr. Gångvägen ut är två km och bjuder på ett för Bohuslän karaktäristiskt skoglöst landskap. Väl ute har man en fantastisk utsikt över ytterskärgården.

Bassholmen

”Vattnet strömmar starkt i den förrädiska farleden. Farkoster får försiktigt smyga sig fram i trånga och vindlande passager för att kunna lägga till vid öns brygga. Så plötsligt öppnar det upp och bassholmens brygga ligger där tillsammans med Föreningen Almogebåtars museum och vandrarhemmet i dungen. Nedanför på ängen betar hästar och får bredvid varandra i en härlig harmoni. Solen lyser och en lätt eftermiddagsbris gör Bassholmen till just det paradis bara Bassholmen kan vara”