Museum

Sugen på lite Kultur? Vi har måga intresanta Museeum i var närhet, såsom Saltarvet, Havets hus, Nordens ark, Bohusläns museum i Uddevalla och Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.

Saltarvet

Hemsida: www.saltarvet.se

Fiskmåsar skvallrar om närhet och avstånd likt bevingade friherrar och friherrinnor som när de plötsligt fått förmågan att sväva högt i det bohuslänska ljuset glatt sprider sina förtroenden ovan mark. De fnittrar och skrattar i korrespondens med de nutida människoklungor som för en stund tar paus på närmaste veranda. Var man än befinner sig här, är det ljuset som vinner över materian – fritt och motståndslöst svävar det in och ut genom renoverade trävillor och mer bortdrömda båthus.

Om här kom en storm, tänker jag, skulle då inte det hela tiden närliggande vattnet i en svepande våg förvandla Fiskebäckskil till en smäcker ubåt på jakt i en till synes oändligt ljusgenomstrålad ocean?

Men allt ligger stilla, för så är det menat. Vitklädda gäster, på arbetsresa eller semester, smälter förvillande lätt in i de likaledes vita eller svagt färgade trähusen inåt land. Här råder frid. Även om denna ort nyckfullt puffar sina slingriga gatstumpar än hit och än dit och oftare än att den låter gatorna leda väg i tydlig riktning, skuffar främlingar på vift om och om in på privat mark och in i återvändsgränder.

Boningarna lever tätt sammangaddade, som är de en flock av arten Snickarglädje. Den en gång oskyldigt och som häxa till döden dömda kvinnan Göa går säkert igen här, dag som natt. Som en av säkert flera gengångare ur det förflutna byter hon plats på sådant världsligt som dygn och väderstreck. Denna förvillelse att gå omkring i, drar ned tempot på både promenadens och tankens fart. Kanske är alltsammans ett väl uttänkt sällskapsspel, uppfunnet för lång tid sedan av någon som tröttnat på ordinär krocket. Att gå vill i det rart sköna är det enda möjliga på denna plats. Bara den som är beslutsam nog att obrottsligt hålla sig till kaptenens gata kan ta sig framåt – rak och vass som en kragkant styr gatan ned mot Lyckans Slip och en kyrkogård som vilar fint friserad och stilla. Under det välkammade gruset ligger de döda i sina bästa gåbortkläder med knäppta händer. Kanske gömmer någon av dem en blänkande sill där i händernas mörka kupa – ett silvrigt minne av en tid då fisken stimmade utan avbrott.

I svagt gråblått, stadigt byggt som ett skepp och välstämt som ett golvur från ett shakerhem ligger Saltarvet en bit därifrån. Omringad av den blomst den tagit till namn, på en äng utan sammansvurna klungor av hus, ligger konsthallen – ett fartyg halvt i dröm på gränsen mellan land och vatten. Här tycks marken gäckande i sin försomrigt bruna dräkt. En utslängd rock, en fuktig skugga? Kanske bär den som bro, kanske inte. När Saltarvet slår ut i blekrött prickas en plats ut för den som längtar koncentrerat ljus, skärande svetsloppor och oavslutade sägner.

I konsthallens entré står ett litet försäljningsbås som minner om ett skrov för länge sedan förlist och nu på väg att rämna. Sidorna glider isär, driver bortåt.

Navet i byggnaden är ett stort rum med en tillåtande öppning i taket, som både tar in och ger ifrån sig årstidernas skiftande ljus och i salen har nu landsatts en permanent konstutställning.

Allt ligger och väntar, för så är det menat. Också frid måste ta paus.

TEXT: EVA RUNEFELT

Havets Hus

Havet och dess djurliv väcker beundran och förundran hos många människor. Vissa djur har vackra färger, andra byter kön och någon har tänder i magen. På Havets Hus finns över 100 fascinerande arter, från småfläckig rödhaj till död mans hand. Alla hemmahörande eller på besök i Västerhavet. Akvariet erbjuder många spännande upplevelser. Färden börjar vid strandområdet och fortsätter genom Västerhavets olika miljöer ända ner till de djupa bottnarna. Känn på sjöstjärnor och eremitkräftor i klappakvarier, lär lekfullt på Havets Hus strandskola, inspireras av en guidad tur, se dykare som matar djuren och delta i olika temadagar. Utbudet av aktiviteter varierar under året.

Inom Havets Hus finns sammanlagt 40 akvarier. Från det största, tunnelakvariet som innehåller 140.000 liter saltvatten, till de minsta som rymmer 70 liter. I tunnelakvariet går Du torrskodd, omgiven av vatten, bland pigghaj, torskar, havsålar m.fl.

Du kan sitta i teatern framför cylinderakvariet och fängslas av det marina livet som visas genom den stora akrylglasrutan
Teatern blir biosalong flera gånger dagligen då kortare marinbiologiska filmer visas.